Strakapoud bělohřbetý

25. srpna 2009 v 13:11 | Jana Kubová

Strakapoud bělohřbetý je velký asi jako kos.Žijevlesích,parcích a zahradách,nejraději v místech s ushlými stromy-soušemi.Samička má hlavu černou,sameček a mláďata nosí červenou čepičku.Na jaře sameček zobákem bubnuje,aby vyznačil své území a přilákal samičku stejně jako to jiní ptáci dělají zpěvem.Aby to pěkně znělo,vyhledává dutý kmen nebo větev.Strakapoud si vytesává hnízdní dutinu ve stromě,nejčastěji odumřelém,kde také přespává.Při hledání potravy šplhá spirálovitě po kmenech,tluče silným zobákem do kůry stromů a odtud dobývá kůrovce a larvy jiného hmyzu.K tomu má velmi dlouhý,lepkavý jazyk s ostrou špičkou,kterou larvy vybírá z úzkých chodbyček.V zimě se živí také semeny borovic a smrků.Šišky zasahuje do štěrbiny v pařezu,odtrhává šupiny a vybírá semena.Takovým místům se říká strakapoudí kovadlina.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama